Парламентът отпусна държавна парична награда на музиканта Иво Папазов - Ибряма. Проекторешението,

...
Парламентът отпусна държавна парична награда на музиканта Иво Папазов - Ибряма.
Проекторешението,
Коментари Харесай

НС отпусна държавна парична награда на Иво Папазов - Култура

Парламентът отпусна държавна парична премия на музиканта Иво Папазов - Ибряма.

Проекторешението, импортирано от Министерски съвет, мина с съвсем цялостно болшинство (1 " въздържал се " от ПП).

Според предлагането на известния кларинетист се отпуска пожизнено премия за особени заслуги към българската страна и нацията в размер на 700 лева месечно.

Иво Папазов е роден на 16 февруари 1952 година в Кърджали. Той стартира да свири още от дете, дружно с татко си.  Първия си оркестър Папазов образува през 1974 година, само че прочут става с оркестър „ Тракия “, учреден през 1978 година. По време на така наречен „ Възродителен развой “ е съден и пратен в трудов лагер поради произхода си. В края на 80-те години съумява да подпише контракт с английския лейбъл Hannibal Records, с който издава два албума със комбинация от джаз, тракийска национална, циганска и турска музика. Първият му албум е озаглавен „ Пътуването на Орфей “. За интернационалната музикална общност го открива Джо Бойд. Става интернационално прочут с виртуозността, с която трансформира сватбарската музика в джаз-феномен. След измененията в края на 1989 година Ибряма свири по целия свят, в съдействие с най-хубавите джазмени на няколко континента.

През 2005 година печели премията на публиката на влиятелните награди за World Music на Радио 3 на британската ББС и я посвещава на сънародниците си. През същата година става лице на България за първия рекламен клип за страната, който се завърта по европейския ефирен канал Euronews и в който звучи неговата мелодия „ Носталгия “.  През 2005 година е почетен със званието Почетен жител на Стара Загора. През ноември 2015 година е награден в Годишните фолклорни награди за повсеместен принос към българския фолклор и неговото разпространение със статуетка, плакет 100 години от рождението на Борис Машалов от наследниците му и плакет 120 години от рождението на Гюрга Пинджурова от наследниците. През 2022 година е притежател на огромната премия на 22-ро издание на интернационалния фестивал за world и електронна музика WOMEX.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР